Nettó munkabér megtartó kedvezmény - Darab hónap esetén

*

A 4.38 verziótól kezdődően, a bérprogramban az alábbi változások történtek:

1. Pontosításra került a kiszámítás módja. Felülvizsgálva a törvény szövegét, és az ÁNYK útmutatóját kiderült, hogy NEM az aktuális havi kereset alapján számolt szoc.hozz.kedvezményt kell arányosítani, hanem eleve a kedvezményt is a "teljes havi jövedelem" szerint kell kiszámolni, és azt kell arányosítani a darab havi / teljes havi jövedelem arányával.
Fentiekből kiderül, hogy az előző hónapban, a 4.37 verzióval számolt részhó kedvezmény hibásan lett megállapítva, de ez szinte minden esetben többlet adófizetést eredményezett, ezért véleményünk szerint az önrevízió nem feltétlen szükséges - természetesen ez minden cég saját döntése kell hogy legyen.

2. Paraméterezhető lett a "teljes havi jövedelem" számolás módja.
Sajnos a törvény nem pontosítja, hogy mit jelent a "teljes havi jövedelem". Ezért a programban két féle mód közül lehet választani: besorolási bér vagy az kiegészítve az adott hónapban ténylegesen megkapott pótlékokkal, egyéb járandóságokkal. Valamint beállítható lett, hogy számfejtés közben a program rákérdezzen a teljes havi jövedelem összegére.
Ezen beállítások a "Rendszer > Rendszerbeállítások > Paraméterek" menüben, a "Jogcím paraméter II." fülön elérhetőek.

3. A pontos "teljes havi jövedelem" számoláshoz egy kisebb beállítást érdemes a programban leellenőrizni. Nevezetesen az "alapkereset" jogcímeknél (1101,1102) a "Munkanapcsökkentő" paraméter legyen beállítva.

Fenti leírás természetesen csak a nettó munkabér megtartó kedvezményt számfejtő cégekre vonatkozik, és ott is csak ki- vagy belépő munkavállalóknál, tehát "darab hónap" esetén.